Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία στη χώρα μας, ως μικρά υδροηλεκτρικά νοούνται μικρές μονάδες που αξιοποιούν υδατορεύματα ή και μικρά φράγματα, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η ισχύς τους δεν ξεπερνά τα 15 μεγαβάτ (MW).
Στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά έργα ισχύος από 0,5 έως 3 MW. Συνήθως τέτοια έργα είναι μη ορατά από πολυσύχναστα μέρη διότι δεν περιλαμβάνουν σημαντική περισυλλογή και αποταμίευση ύδατος, ούτε κατασκευή μεγάλων φραγμάτων και ταμιευτήρων, καθιστώντας τα απολύτως συμβατά με το περιβάλλον.
Τα μικρά υδροηλεκτρικά παρουσιάζουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:
Ένα τυπικό μικρό υδροηλεκτρικό του 1 MW, παράγει περίπου 3-4 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως και αποσοβεί την έκλυση 3.000-4.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (η εκτίμηση για τις εκπομπές γίνεται με βάση το μέσο ενεργειακό μείγμα στην Ελλάδα).
Οι τιμές πώλησης της παραγόμενης κιλοβατώρας σύμφωνα με τον Ν. 4414/2016 είναι εγγυημένες για 20 χρόνια στις υδροηλεκτρικές μονάδες. Για γενικές πληροφορίες σχετικά με τα Μικρά Υδροηλεκτρικά, μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο ΚΑΠΕ και στον Ελληνικό Σύνδεσμο Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ). Για θέματα αιτήσεων και αδειοδοτική διαδικασία αναφορικά με τα μικρά υδροηλεκτρικά, οι επενδυτές θα πρέπει να απευθυνθούν στη ΡΑΕ.