Ο βαθμός «συγγένειας» των λέξεων που μπήκαν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο τα τελευταία χρόνια – όπως βιωσιμότητα, αειφόρα μοντέλα, πράσινη ανάπτυξη - προκειμένου να προσδιορίσουν το χάρτη πλεύσης της ανθρωπότητας προς ένα φωτεινότερο ή ζοφερό μέλλον, θα εξεταστεί, πιθανότατα, από τους αυριανούς γλωσσολόγους. Προς το παρόν, αυτό που αφορά στις δικές μας γενιές, είναι –ανεξάρτητα από τους ακριβείς ορισμούς- να αναζητηθεί το ακριβές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται πλέον, συνολικά, η επιχειρηματικότητα, ώστε να ωθεί την ανάπτυξη της κοινωνίας χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική βιωσιμότητά της.
Το 1992, στην περίφημη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη και στην ακόμη πιο περίφημη «Διακήρυξη του Ρίο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη», προβλήθηκε για πρώτη φορά η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, ως ενός παγκόσμιου ιδεώδους με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές πτυχές. Σε μια παράλληλη, αλλά λίγο διαφορετική ανάγνωση, η ανάπτυξη με κριτήρια βιωσιμότητας μπορεί και να εκληφθεί ως ένα βήμα επανένωσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον του, ειδικά σήμερα που οι επί δεκαετίες παρεμβάσεις του σ’ αυτό, εμφανίζονται με τη μορφή απειλητικών επιπτώσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.
Αναζητώντας το πράσινο μοντέλο «της», η Ελλάδα, για την οποία οι επενδύσεις αποτελούν ζωτική ανάγκη, θα πρέπει να αναζητήσει και να αξιοποιήσει τις δικές της ευκαιρίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέλεχος του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, είχε δηλώσει ότι η χώρα μας διαθέτει μεγάλες δυνατότητες στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Το Ίδρυμα αυτό δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις που δημιουργούν βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης. Ο ομιλητής πρόσθεσε ότι η χώρα μας παρουσιάζει τεράστιο δυναμικό και φυσικά πλεονεκτήματα, όπως ο ήλιος και ο αέρας, χάρη στα οποία μπορεί να θέσει εκ νέου στρατηγικές προτεραιότητες για την ανάπτυξή της.
Πλεονεκτήματα, όμως, με όρους βιωσιμότητας δεν συνιστούν μόνο ο ήλιος και ο αέρας, που η περιοχή μας διαθέτει σε αφθονία. Το γεωγραφικό ανάγλυφο με τις συνεχείς εναλλαγές τοπίου και μικροκλίματος (κάποιοι λένε ότι, στην Ελλάδα, κάθε 100χλμ αλλάζεις χώρα!), καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυλής μας, όπως η ευελιξία, η επινοητικότητα και η προσαρμοστικότητα, ευνοούν τη δημιουργία μικρών πυρήνων αειφόρου επιχειρηματικότητας, με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες.
Στην ιστοσελίδα Green Banking της Τράπεζας Πειραιώς αναρτώνται συστηματικά πληροφορίες που μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες σε μελλοντικούς «πράσινους» επενδυτές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η πρόσφατη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης 2018, η Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα LIFE για χρηματοδότηση έργων για τη διατήρηση της φύσης, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η επικαιροποίηση του εθνικού καταλόγου του Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 και το Climate Launchpad - ο μεγαλύτερος διαγωνισμός επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης παγκοσμίως, που αναζητά νέα ταλέντα στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας και καινοτομίας και απευθύνεται σε όσους ονειρεύονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και να αναπτύξουν τις ιδέες τους ώστε να γίνουν βιώσιμες και να εξελιχθούν σε παγκόσμιες επιχειρήσεις. Όσοι «πράσινοι» πιστοί, λοιπόν, προσέλθετε!
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα PHILOXENIA HOTEL βρίσκεται στη Χαλκιδική, στις αρχές της χερσονήσου της Σιθωνίας, στον οικισμό Ψακούδια, σε μια δασώδη τοποθεσία που καταλήγει σε μια γαλήνια ακτή με κρυστάλλινα νερά και ξανθή άμμο...
Η ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΟΝΩΣΗ ΑΒΕΤΕ είναι μια εταιρεία που καθημερινά πραγματοποιεί ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων επομένως γνωρίζει καλά ότι όλες οι ανωτέρω ενέργειες αποτελούν επένδυση για μια επιχείρηση, καθώς με τέτοια μέτρα μειώνονται σημαντικά τα λειτουργικά της έξοδα.
Η CPC Engineering είναι μια τεχνική εταιρεία που ιδρύθηκε από μια ομάδα μηχανικών με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των κατασκευών και της ενέργειας. Προσφέρει τις υπηρεσίες της και υλοποιεί με συνέπεια ολοκληρωμένα έργα (turn-key ) σε όλη την Ελλάδα.