«Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι. Που σημαίνει ότι με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις…». Αυτό το τόσο εύγλωττο, χαρακτηριστικό απόφθεγμα του τιμημένου και με Νόμπελ ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, κυρίως, μεταξύ των νεότερων ανθρώπων – αν κρίνουμε από το ρυθμό επανάληψής του στα social media. Λογικό, αν αναλογιστούμε πόσο μεγάλη ανάγκη δημιουργείται σε τέτοιους, αντίξοους καιρούς να ελπίσουν οι νέοι στην έξοδο από τους σκοτεινούς ορίζοντες. Λογικό, επίσης, καθώς το νόημα του γνωμικού, σε ελεύθερη απόδοση, εμπεριέχει και συνοψίζει τις βασικές αξίες πάνω στις οποίες θα μπορούσαμε, όντως, να οικοδομήσουμε νέα προοπτική για τη χώρα μας: αξιοποίηση φυσικού πλούτου, καινοτομία, επινοητικότητα.
Όλα αυτά οδηγούν προς την οδό της μόνης μορφής ανάπτυξης που έχει ήδη αποδείξει ότι ανοίγει θετικές προοπτικές: της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία υπηρετεί τις ανάγκες του ανθρώπου χωρίς να εξαντλεί τους πόρους που τον συντηρούν. Για τη χώρα μας, ειδικά, η μετάβαση σε ένα εκτεταμένο μοντέλο πράσινης επιχειρηματικότητας που θα βασίζεται στην καινοτομία και την τεχνογνωσία είναι απολύτως εφικτή, αρκεί να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός και να αναπτυχθούν αποτελεσματικές συνεργασίες ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση, την ιδιωτική πρωτοβουλία και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελεί, γενικότερα, ένα ιδιαίτερα ευέλικτο σχήμα, που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους, σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας και σε όλα τα οικονομικά μεγέθη – από τη μικρή, ατομική επιχείρηση έως τη μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Αυτό, για μια χώρα όπως η Ελλάδα η οποία παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, είναι πολύ ενδιαφέρον. Η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Ηλιακής και Αιολικής, οι ευκαιρίες στον τομέα του οικοτουρισμού και του αγροτουρισμού και ποικίλες άλλες «πράσινες» δραστηριότητες ευνοούνται ιδιαίτερα από το κλίμα, το γεωγραφικό ανάγλυφο και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας.
Με σωστό σχεδιασμό και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, ανοίγει ο δρόμος για να γίνει η Ελλάδα σημαντικός «παίκτης» στην ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης η οποία αποτελεί, πλέον, κυρίαρχο κοινωνικό και επιχειρηματικό μοντέλο. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει τη χώρα μας να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της και να ενταχθεί στον νέο παγκόσμιο «πράσινο» χάρτη.
Ένα παράδειγμα προς μίμηση
Το Samso, ένα πανέμορφο μικρό νησί της Δανίας με περίπου 4.500 κατοίκους, υπήρξε το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο σημείο του πλανήτη. Μέχρι τότε, ο πληθυσμός του γερνούσε γρήγορα ενώ οι αναπτυξιακές προοπτικές του έδειχναν μηδαμινές. Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να αλλάξουν την κατάσταση, κινητοποιώντας όλους τους κατοίκους, με στόχο να δρομολογηθεί ένα τεράστιο, για τα μέτρα του νησιού, επενδυτικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αυτονόμησή του. Μάλιστα, τα έσοδα από αυτή την επένδυση επέτρεψαν, μεταξύ άλλων, την ίδρυση από την Κοινότητα μιας Ενεργειακής Ακαδημίας για ενημέρωση, κατάρτιση και έρευνα γύρω από σχετικά ζητήματα. Ωστόσο, ο βασικός λόγος για τον οποίο το Samso αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση είναι επειδή απέδειξε ότι η κοινωνική συναίνεση και δράση μπορούν να πετύχουν ακόμη και τα, θεωρητικά, ακατόρθωτα!
.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα PHILOXENIA HOTEL βρίσκεται στη Χαλκιδική, στις αρχές της χερσονήσου της Σιθωνίας, στον οικισμό Ψακούδια, σε μια δασώδη τοποθεσία που καταλήγει σε μια γαλήνια ακτή με κρυστάλλινα νερά και ξανθή άμμο...
Η ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΟΝΩΣΗ ΑΒΕΤΕ είναι μια εταιρεία που καθημερινά πραγματοποιεί ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων επομένως γνωρίζει καλά ότι όλες οι ανωτέρω ενέργειες αποτελούν επένδυση για μια επιχείρηση, καθώς με τέτοια μέτρα μειώνονται σημαντικά τα λειτουργικά της έξοδα.
Η εταιρεία Γεώργιος Παπακώστας & Συνεργάτες δραστηριοποιείται από το 2004 στον χώρο των μελετών και κατασκευών κτιρίων. Με έδρα τον Βόλο, η εταιρεία συνεργάζεται με αρχιτέκτονες, μηχανικούς, μηχανολόγους και διακοσμητές, οι οποίοι διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία...